lördag 13 december 2008

"Vad är det där för smörja, hon hade ju antagligen bara glasögon"

Mirre tycker jag ska skriva om Lucia, "en kvinna vars namn vi inte vet men ursprungligen från Italien". Sen ska jag "diskutera om hon verkligen var blond eller om hon var brunett, ELLER om hon kunde sjunga, för det är det få som kan. Eller om hon var så vacker som alla sa. Och vem vet om hon verkligen hade ljus i håret, det kanske var nån som tuttade eld på'na?". Precis. Som vem som helst fattar finns det många frågetecken ang Lucia.


Wiki säger:
Lucia (latin, ’den lysande’, ’ljusbärerskan’), född cirka 283 i Syrakusa, Sicilien, död 304 i Syrakusa, var jungfru, och blev sedermera martyr och helgon med festdag 13 december.
Den unga kristna jungfrun Lucia led martyrdöden under kejsar Diocletianus förföljelse. Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat, vilken åsyftar legenden att hon före sin död rev ut sina ögon och sände dem till sin trolovade. Guds moder gav henne dock ett par nya och ännu vackrare ögon. Som attribut har hon dessutom en palmkvist och en oljelampa eller ett ljus i handen.


Idag när det faktiskt är Lucia tycker vi det är lite tråkigt att vara i Finland och inte kunna ta del av något Luciatåg, särskilt eftersom Lucia nästan är mysigare än självaste julafton eftersom det är mindre krav ställda på hur dagen ska vara. Lucia får en självklart att genast associera till Sankta Luciorna i Centralskolan, helt klart en modern klassiker. Jag och Paj försökte leta fram klippet på YouTube här för nån vecka sen, men vi hittade till enorm besvikelse bara ett kort klipp där det bästa dessutom var bortredigerat. SKANDAL.

---

I natt drömde jag att jag köpte Rasmus och Joyce köpte Rasmus kompis, men sen köpte vi ett litet näbbdjur av nåt slag också, och alla tillsammans hade vi i en påse. Sen blev det jobbigt vars vi skulle ha dom eftersom buren var (är) hemma i Lule så vi la ner dem i en tom glasslåda i frysen, men det var inte så smart kom vi på för när vi tog ut dem var de nästan ihjälfrusna, plus att näbbdjuret hade förvandlats till en liten krokodil och Rasmus kompis hade krupit in i dess mun för att värma sig, sen vidare ner i magen. Vi var tvungna att vända krokodilen uppochned och skaka den för att Rasmus kompis skulle trilla ut, men då var det tyvärr redan för sent. Rasmus var dock trygg, för han gömde sig i en kakform.

Inga kommentarer: